vineri, 30 iulie 2010
Minunata lume subacvatica
Lumea subacvatica este un taram mirific, unde vietatile subacvatice si plantele marine traiesc intr-o armonie de ividiat pesntru specia umana.
Ştiai că anemonele de mare, coralii, stelele şi bureţii de mare sunt animale, nu plante? De fapt, sunt animale cu o structură foarte simplă, ca să nu spunem primitivă, dar joacă un rol foarte important în marea familie subacvatică. Fermecătorii bureţi de mare, de exemplu, filtrează apa, aşa cum face şi molusca gigant (lat. Tridacna gigas, denumită şi scoica lighean), iar anemonele de mare cu braţe usturătoare (lat. Stoichactis kenti) sunt un adăpost excelent pentru peştii clovn, cum este cunoscutul Nemo. Stelele de mare au cel mai adesea cinci braţe şi pot avea şi mai multe, de exemplu 10 sau 20, dar întotdeauna numărul lor va fi un multiplu de cinci. Dacă o stea de mare îşi pierde un braţ, îi va creşte altul nou.
Majoritatea fantasticelor creaturi marine sunt pentru noi inofensive, dar sub apă trebuie să ne ferim de peştii-leu otrăvitori, murene şi meduzele cu tentacule înţepătoare, în special de meduza albastră, denumită şi „Galera Portugheză”, ale cărei înţepături sunt foarte dureroase pentru om.
Grădinile oceanice nu au pereche pe pământ. Totuşi, denumirile peştilor şi a altor vieţuitoare se referă adesea la animale terestre cunoscute, zebra este pipe fish, lion fish este leul, batfish este peştele liliac, porcupine fish esste porcul spinos şi mai sunt căluţul de mare, şoarecele de mare… În timp ce faci scufundari, poţi să dai nu numai peste bebeluşii marini (peşti clovn sau melci de mare), dar adeseori poţi înota alături de delfini, broaşte ţestoase, baracude, caracatiţe sau diavoli de mare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu